Tim Finoulst – Guitarist

Square

Discover the talented guitarist, Tim Finoulst

Tim Finoulst studied at the Royal Conservatory of Antwerp, where he graduated in 2010.

He followed masterclasses with Peter Hertmans, Hans Van Oost, John Scofield, Fabien Degryse, Serge Lazarevitch, Jonathan Kreisberg, Hilmar Jensson, Nelson Veras, Philip Catherine, Wayne Krantz, Ari Hoeinig, Charlie Haden, Anders Jormin and many others.

With The Circle he played in the Summer of 2009 at Jazz Middelheim with Mark Turner as a guest soloist.

During his studies Tim formed Sullivan Street Trio. With this trio he ended fourth place on the international Jazz Contest Jazz Hoeilaart in 2011.

In July 2013 he won together with Kim Versteynen the Dinant Leffe Jazz Contest.

Tim leads his own trio with Martijn Vanbuel on double bass and Daniel Jonkers and drums.

They released their debut album Narrative in September 2016. This album was listed album of the week on the website Jazz in Belgium and got 5 stars in the magazine Jazzmozaïek.

He is also a sideman in many different bands including Jelle Van Giel Group, Carlo Nardozza-Nico Schepers Delirium Quintet, Marjan Van Rompay Group and Trio in Bocca Al Lupo.

As a teacher he is connected with the Art School of Hasselt (Musart!) and the music school of Hasselt.

Follow Tim Finoulst here :

www.timfinoulst.com

www.facebook.com/timfinoulsttrio

http://www.jazzinbelgium.com/person/id=1055?lang=en

 

NL

Over Tim Finoulst Trio –  Narrative Album

Artikel van Philippe De Cleen – Enola

 

Met de Genkse jazzgitarist Tim Finoulst nemen we wederom een frisse duik in de Belgische jazzscène, die in 2016 werkelijk hoogdagen beleefde. ‘Narrative’ laat acht verhalen en negen songs horen van een muzikant die als sideman onder meer bij Jelle Van Giel Group (‘Songs For Everyone’) en Marjan Van Rompay Group het mooie jazzgitaarweer maakt en eerder in duobezetting optrad met vocaliste Kim Versteynen. Nu vaart hij ook onder eigen vlag. Samen met drummer Daniel Jonkers en bassist Martijn Vanbuel levert de gitarist/componist op zijn debuut een pracht van een prestatie.

Op ‘Narrative’ – de titel geeft het al aan – speelt het verhalende vanzelfsprekend een belangrijke rol. En ook de jazzy en uiterst harmonieuze schetsen en impressies zijn van groot belang. Op basis van het fraaie artwork van de hand van Ana Kolega rijst het vermoeden dat de liefde, heimwee en verlangen tot onderwerp dienen. En is ook zo, zij het niet bruut geforceerd maar eerder aangenaam gedoseerd.

Finoulst laat zich graag inspireren door oudere (Wes Montgomery) en jongere jazzgitaristen (Ralph Towner, Julian Lage), maar even goed door de subtiele jazzfrasering van een Bill Frisell. Het is voor hem ongetwijfeld een uitdaging om uit de gebruikelijke rol als sidekick te treden. Centraal op dit album staat dan ook het meer melodieuze jazzwerk met goed in het oor liggend materiaal waarbij compositie, interactie en communicatie fundamenteel zijn.

De negen verhalen roepen telkens een heel andere wereld op of laten een heel andere invalshoek zien. Naast de ronduit prachtige, uiterst pakkende jazzstandard I’ll Be Seeing You (Sammy Fain) hoor je overigens ook eigen materiaal waaraan jarenlang – al vanaf zijn jeugd – werd gewerkt.

In de kwieke opener A Minor Melody wordt subtiliteit aan souplesse gekoppeld. Een zachte drumshuffle, een voorzichtige beat en wonderlijke gitaarfrases; daarin schuilt de kracht van dit album. Het zijn catchy, goed in het oor liggende gitaarmelodieën die impressionistisch, suggestief en erg verbeeldingsrijk klinken. Niet zelden wordt dit nummer gebruikt om een set mee te openen. In dat geval weet het trio muzikanten elkaar op een heerlijke manier in een zevental minuten rustig af te tasten en onderling een fijn muzikaal gesprek aan te gaan.

In Harvest levert het spel met verschillende compositietechnieken weer een mooi pareltje op. Naast Finoulst zelf dragen hier ook zijn muzikanten zoals Martijn Vanbuel een compositorisch steentje bij. Trois Deux Tout Seul is een nummer dat het moet hebben van speelsheid, maar is vooral een ode aan Finoulsts familie. Ook naar het einde toe (The Bakery, een walsje voor zijn vriendin, en het aan zijn moeder opgedragen Strong Woman) blijft Finoulst thematisch erg dicht bij de eigen levenservaringen.

Op dit debuut slaagt Tim Finoulst erin om de meest uiteenlopende invloeden (pop, folk, bluegrass, jazz,…) te vermengen tot een coherente en overtuigende sound. Een pracht van een impressionistisch album en een dikke aanrader voor jazzfans.

Links voor Tim Finoulst

https://www.facebook.com/timfinoulsttrio/

http://www.enola.be/muziek/albums/27737:tim-finoulst-trio-narrative

« Finoulst wilde op Narrative verschillende verhalen bij elkaar brengen, die elk hun eigen karakter en sfeer hebben en samen een coherent geheel vormen. Dat is gelukt. Zijn vijf stukken vormen, in combinatie met de drie van bassist Martijn Vanbuel en een versie van standard “I’ll Be Seeing You”, een vloeiend en homogeen geheel dat afwisselend fleemt, schuifelt en voorzichtig danst. Met een paar thema’s die na een luisterbeurt of twee al blijven hangen en smaakvol uitgevoerd worden door een trio waarin elke muzikant het evenwicht lijkt te willen bewaren. »

 

FR

L’avis du Soir

par JEAN-CLAUDE VANTROYEN – édition du 19/10/2016

On connaissait le guitariste Tim Finoulst par son duo avec la chanteuse Kim Versteynen, qui avait remporté le concours jeune talent au dernier Dinant Jazz. Kim a monté son groupe Kim in the Middle. Tim a créé son trio sous son nom, avec Martijn Vanbuel à la contrebasse et Daniel Jonkers à la batterie. Et il nous étonne, le guitariste.

Son album est vraiment bon. Une pureté de son, une évidence des mélodies, une belle science des arrangements, une espèce de calme, de sérénité bienfaisantes.

 

Tim a composé 5 morceaux, Martijn, 3 et il y a une superbe reprise de « I’ll be seing you » de Sammy Fain. Des morceaux ? J’allais dire des chansons. Tant on aurait envie de placer des paroles sur ces mélodies. Ce n’est pas pour rien que Tim Finoulst a intitulé son album Narrative.

Mais cette musique n’est pas que sage : elle peut se déchaîner comme sur la valse de « The Bakery ». Et elle n’est pas que simple : Tim développe des rythmes de 11/8 sur « Joy », qui se transforment en 5/4, et parvient à faire oublier ces complexités à l’auditeur, ravi.

Toute l’actualité de Tim Finoulst :

www.timfinoulst.com

www.facebook.com/timfinoulsttrio

http://www.jazzinbelgium.com/person/tim.finoulst

 

 

Pour terminer, naviguez via les photos de Happyufindme:

(pour accéder aux liens du tableau ci-dessous, il vous faudra un compte Pinterest – Pensez a vous inscrire ou vous connectez)

mais également:

mais aussi: