Nicolas Thys – Electrische & acoustische bas

Square

NL

Over Nicolas Thys  – Bassist

Na 7 jaar in Amsterdam en 7 jaar in New York woont Nicolas Thys nu in Brussel.

Nicolas heeft overal ter wereld gespeeld, in Japan, in Canada, in Africa, maar hij heeft ook in Europa gespeeld.

Hij ging naar alle grote festivals en speelde met de beste waaronder Toots Thielemans, Kenny Werner, Lee Konitz, Brussels Jazz Orchestra, Mal Waldron, Jeanne Lee, Philipp Catherine.

Laten we niet vergeten om te vermelden; Dave Liebman, Thomas Sztanko, Yaron Herman, Zenuw van Jojo Meyer, Mark Turner, Ben Monder, David Linx, Zap Mama en vele anderen.

Zijn actuele projecten zijn: TaxiWars (feat.Tom Barman), AnOldMonk (feat Josse De Pauwe & Kris Defoort trio), James & Black (feat. Felix Sabal Lecco), Nicolas Thys trio met Jeroen Van Herzeele en Antoine Pierre.

Hij leidt zijn eigen kwintet met onder andere Chris Cheek (CD “virgo” op Pirouet), deed een live opname met het Bill Carrothers trio in de Village Vanguard in NYC en met de  New Yorkse band “Brazilian girls”.

De album was voor de grammys genomineerd.

Nicolas geeft regelmatig  solo optredens op basgitaar met een zeer uniek zelf gecomponeerd repertoire.

Hij speelde ook op filmmuziek…

Love the hard way” met Adriaan Brody(oscar winner)

“Diamant 13” met Gerard Depardieu

“The visitor” van Tom Mc Carthy -muziek en acteren.

“C’était une histoire d’amour” met Emilie Dequenne

 

 

Nicolas geeft les aan de masters in het conservatorium van  Antwerpen.

 

 

Wie is Nicolas Thys?

Bassist Nicolas Thys legde reeds een heel internationaal parcours af. Vanuit zijn geboortedorp Linkebeek ging het naar Hilversum (waar hij cum laude afstudeerde aan het conservatorium). Vervolgens verkaste hij naar New York (acht jaar Brooklyn). Sinds een aantal jaar is hij terug in België om van hieruit naar de meest diverse (internationale) uithoeken te trekken voor optredens.

De lijst van muzikanten waarmee hij de studio indook of op het podium stond, is zonder meer indrukwekkend en leest als een “Who’s who” van de recente en minder recente jazzgeschiedenis. Onder hen Mike Stern, Ben Monder, Marc Ducret, Mal Waldron, Mark Turner en natuurlijk Toots Thielemans.

Door zijn medewerking aan een hele resem Belgische groepen kan je gerust stellen dat hij de voorbije twintig jaar mee de richting van de nationale jazz bepaalde.

Meest recente voorbeelden hiervan zijn het Nathalie Loriers Trio met Tineke Postma, het Kris Defoort Trio met Lander Gyselinck en natuurlijk TaxiWars (met Robin Verheyen, Antoine Pierre, Tom Barman).

Nicolas Thys speelt zowel contrabas als elektrische bas en geeft les in Antwerpen.

Voor het River Jazz Festival gaat hij de uitdaging aan om op eenzelfde avond driemaal op te treden met drie verschillende formaties in drie verschillende clubs.

 

Welk is…

… je favoriete plek in Brussel?

Ongetwijfeld L’Archiduc. Er heerst steeds een leuke sfeer en het art deco interieur is natuurlijk prachtig. Ik ken de bar al sinds begin jaren negentig toen ik mijn professionele carrière opstartte en daar begon op te treden met Alice’s 5 Moons. Later speelde ik daar met groten als Toots Thielemans, Kenny Werner en Lee Konitz. Hier hangt echt muziekgeschiedenis in de lucht. Jean-Louis, de eigenaar, blijft jazz ondersteunen door live concerten te organiseren. Ik denk niet dat hij dat financieel nodig heeft maar zijn passie voor jazz drijft hem hiertoe.

… de laatste cd of plaat die je zelf kocht?

Dat waren er drie tegelijkertijd. De meest jazz getinte is ‘The Nature of Connections’ van Arve Henriksen. Ik hoorde toevallig een stukje op de radio en heb de cd meteen gekocht. Sinds zes maanden draai ik die continu in de wagen. Ondertussen is heel het gezin eraan verslaafd geraakt. De tweede aankoop was ‘Malibu’ van Anderson .Paak. Om de tien jaar komt er zo een opmerkelijke figuur naar boven in hiphop en nu is hij dat. Zijn muziek klinkt fris en zit boordevol goede ideeën. De derde tenslotte heb ik eigenlijk gekregen van Tom Barman. Hij vond het schandalig dat ik Captain Beefheart niet echt kende en schonk mij een box met diens drie eerste cd’s. Die vrije mengvorm van blues en rock was een revelatie voor mij.

http://jazz.brussels/nl/community/nicolas-thys

 

FR

 

Le bassiste Nicolas Thys

Article du 24/01/2017 par Georges Tonla Briquet

Extrait :

Dans une petite rue transversale du quartier coloré situé entre la chaussée de Haecht et l’avenue Louis Bertrand, nous sonnons chez Nicolas Thys. En franchissant le seuil de sa porte, c’est un autre monde que nous pénétrons.

Celui d’une ancienne maison de maître du début du siècle passé. Presque tout est resté intact si ce n’est le grenier, transformé en un petit homestudio. La raison de notre visite ? La triple prestation de Thys à l’occasion de la clôture du River Jazz Festival.

Trois concerts avec trois différentes formations dans trois salles différentes ! « J’ai conscience que c’est un grand défi mais je me donne à fond. C’est d’autant plus une chance énorme que je n’ai pas eu le temps ces dix dernières années de mener à bien mes projets personnels étant mobilisé par mes activités avec Nathalie Loriers, TaxiWars et une série d’autres groupes ».

La soirée commence au Jazz Station. « J’ai appelé notre groupe créé pour l’occasion The Sound People Poject. Mes jeunes invités sont le joueur de clarinette basse Joachim Badenhorst ainsi que le joueur de violon alto Alexandre Tripodi et le guitariste Vitja Pauwels. Mon rôle sera de souligner les qualités acoustiques de chacun de leurs instruments. Nous n’avons encore jamais joué ensemble. Je les ai trouvés sur internet. Pour ce groupe-ci, j’ai écrit un répertoire totalement neuf ».

Lire l’article dans son entièreté:

http://www.bruzz.be/fr/musique/nicolas-thys-avec-3-concerts-en-une-soiree

 

Follow Nicolas Thys :

http://www.nicolasthys.be/

Pour terminer, naviguez via les photos de Happyufindme:

(pour accéder aux liens du tableau ci-dessous, il vous faudra un compte Pinterest – Pensez a vous inscrire ou vous connectez)

mais également:

mais aussi: